Fallcrest Tales

Hot hot hot!
Tarsakh 6, 100 NR (avond)
Samenvatting

Na een korte verkenning van de rest van de toren en een welverdiend dutje, dat weliswaar onderbroken wordt door één van de Yellowskulls die op verkenning ging, gaan de helden verder op onderzoek uit in de kelder. Ze vinden er naast een reeks koudvuur spuwende standbeelden en een tiental sarcofagen tevens een ondergrondse rivier van hete, half gestolde magma die echter nog vrij heet is en de volledige verdere gang inneemt. Dankzij enkele smalle stroken vrij van magma en de touwen die in de ruimte gespannen zijn, kunnen ze zonder al te grote brandwonden tot aan de volgende ruimte geraken. Hier staat een enorme kookpot gevuld met een vies zwart goedje te borrelen, te midden van de magmastroom waar deze een bocht naar links maakt en iets verder onder een grote metalen dubbele poort verdwijnt. Op de poort is in reliëf het motief van een schild aangebracht en de ruimte ligt vol met stapels gekleurde schedels: groen, rood, wit, blauw, geel, zwart en paars. Van zodra een zwarte, blauwe en gele schedel tegelijk in de kookpot gegooid worden, lijken deze te smelten en ziet het gezelschap dat drie gekleurde stromen van onder de kookpot door in de magma traag verder stroomafwaarts vloeien naar de poort toe. Van zodra deze eronder verdwijnen knarst de grote poort open. Erachter bevindt zich een grote ruimte waar vanop verschillende met trappen verbonden platformen een groot aantal Yellowskulls en ondoden hen aangrijnzen.

Opmerkingen

Bovenaan in slaapruimte van de toren vinden de helden een alexandriet (ter waarde van 200 gp) in een amfoor. Koudvuur doet geen pijn zolang je niet beweegt als je erdoor omgeven wordt. In de sarcofagen bevinden zich de overblijfselen van enkele ridders: vijf vrouwen en vijf mannen die allen een gouden ring dragen met het woord Vanamere, respectievelijk Lethion erin gegraveerd. Letizzia besluit één van elke soort ring mee te nemen, maar er besluipt haar een ongemakkelijk gevoel zodra ze dat doet.

View
Chomper
Tarsakh 6, 100 NR (middag)
Samenvatting

Letizzia en Aran verplaatsen zich snel naar de benedenverdieping waar Ariadne op de grond ligt en door gespuis omsingeld wordt. Na een stevig gevecht horen ze gejuich vanuit de hoek van de kelder, waar de vier overige dwergen gevangen gehouden worden. In een hoek van de ruimte getuigen een hoop brokstukken en losse aarde van recente graafwerken die een gang met op het einde een dubbele deur blootgelegd hebben.

Opmerkingen

Nathan en de twee wachters besluiten om boven te blijven. De grote hond is van groen geschilderd metaal en draagt de naam Chomper.

View
Vanamere's Toren
Tarsakh 6, 100 NR (middag)
Samenvatting

Vanamere’s Toren staat bovenop een heuvel ten zuidoosten van Fallcrest, omringd door Cloak Wood ten noorden, de Witchlight Fens in het zuiden en de Ogrefist Hills ver in het westen. Tarjin Stoneheart, één van de dwergen die de muur terug moesten opbouwen, staat ook nabij de toren. Na het gevecht met de Yellowskulls haalt Tarjin opgelucht adem en verzekert hen dat de kust nu veilig is. Toch verkennen ze de toren wat verder en verraadt Tarjin hen uiteindelijk: wanneer Daelin en Ariadne de kelder in willen via een houten touwlift snijdt hij het touw door waardoor ze in de dieper gelegen kelder vallen, omsingeld door Yellowskulls alsook een groene hond met brede bek en vlijmscherpe tanden.

Opmerkingen

In de buurt van de toren hangt er een stevige mist en de fikse regenbui maakt het er ook niet veel leuker op. Aan de zijkant van de toren staat een embleem geschilderd: een blauw schild met een gouden adelaar erop. Boven aan de toren staan vier Yellowskulls: mensen met een lederen harnas en met het gezicht met gele verf beschilderd. Tarjin Stoneheart kan tijdens de woordenwissel met de helden vluchten door met zijn zware gelaarsde voeten op de tenen van een Yellowskull in de buurt te stampen en dan hard naar de helden toe te lopen. Tijdens het gevecht openen ze nog het schuurtje dat blijkbaar vol zat met 6 zombies: de wachters die de toren onlangs verdedigd hadden. In de toren vinden de helden wat goudstukken, een bordspel (Hammertime) dat Ariadne herkent uit haar geboortestreek nabij Hammerfast, een leeg stuk perkament met het symbool van Ioun in de hoek en een ander perkament met één of andere spreuk erop. Letizzia kan de vluchtende Tarjin nog tegenhouden, bindt hem met touw vast en legt hem in de hoek van de kamer met de lift.

View
Nathan Faringray
Tarsakh 6, 100 NR (morgen)
Samenvatting

Na een stevige nachtrust in de Nentir Inn gaan de helden de volgende morgen bij regenweer terug op pad en merken op de velden nabij de herberg een stel soldaten op die met houten wapens elkaar te lijf gaan onder het waakzame oog van Nathan Faringray. Vanuit het zuiden komt plots een gewonde dwerg genaamd Sorik Orvash aangestrompeld. Hij doet zijn relaas en na een kort onderhoud met de Lord Warden, beslissen de helden om te toren een bezoekje te brengen, samen met Nathan en twee extra wachters. Alvorens ze vertrekken brengen ze nog een kort bezoek aan de Lichtgevende Toren waar Moorin om het leven gekomen is.

Opmerkingen

Moorin’s Toren wordt omhuld door een beschermende spreuk die Aran echter tijdelijk uitschakelen. Bij het verkennen van de toren vinden ze op de bovenste verdieping enorme bloedspatten tegen de muur tegenover de wijde vensters die een prachtig zicht over Fallcrest bieden. Nabij het venster staat een telescoop op een statief. Het deurtje van een lege kooi met een doek er nog half over gedrapeerd, staat open. De helden nemen een magische steen mee waarbinnen een vuurtje lijkt te branden en een milde warmte afgeeft bij aanraking. In de kasten op de bovenste verdieping lijken twee voorwerpen gelegen te hebben die nu ontbreken: een groot, rond en een klein, langwerpig object, te oordelen aan het stof dat er ligt. Nathan Faringray kreeg van Lord Warden Farren Markelhay de opdracht om de leiding te nemen over de wederopbouw van Vanamere’s Toren. Enkele maanden geleden vertrok hij met een zes dwergen uit Hammerfast (waaronder Sorik Orvash) en zes stadswachters vanuit Fallcrest naar de ruïnes van de toren waar het werk werd aangevat. Eergisteren werd hij teruggeroepen om enkele nieuwe wachters te trainen. Hij dacht dat de toren in veilige handen was van de achtergebleven wachters, maar tijdens zijn afwezigheid werd de toren volgens Sorik Orvash aangevallen door enkele krijgers in lederen harnas en een met goud beschilderd gezicht, vergezeld van een stel ondoden. Vanamere’s Toren werd lang geleden door Hill Giants en Goblins aangevallen waarbij uiteindelijk iedereen omgekomen is en de toren in ruïnes achterbleef, zo gaan de geruchten.

View
Treona
Tarsakh 5, 100 NR (voormiddag)
Samenvatting

Treona weet heel wat raad met vele voorwerpen die de helden met zich meedragen en de mysteries die ze gehoord of gezien hebben de laatste tijd. Kiris Alkirk woont tevens in de toren die vanbinnen veel groter schijnt dan deze van buiten schijnt. Hij stamt uit een adellijke familie die enkele jaren geleden regeerde over de stad Kiris Dahn, die nu Gorizbadd heet. Na een verhelderend bezoek bij Treona stappen ze terug naar Fallcrest om er te gaan genieten van een feestmaal in Moonstone Keep, het kasteel in Fallcrest. Onderweg krijgt Daelin via de zendsteen die hij in Lowtown gevonden had een boodschap: “plaats de steen terug of we komen hem halen”. Lord Warden Farren Markelhay en zijn vrouw Allande Markelhay ontvangen hen met open armen en bieden hen een lekkere maaltijd met aangepaste wijnen aan. Tenslotte zoekt het gezelschap een zacht bed op in de Nentir Inn.

Opmerkingen

Treona denkt dat de magische cirkel in de minotaurustempel van Malareth zoals ze die haar beschrijven een teleportatiecirkel met vastgelegd doel is, mogelijk in één richting. Ze geeft de helden een perkament met magische woorden mee die de cirkel zouden moeten kunnen activeren. De woorden “akarachi shi tamwam si tsafariska shazel tov” die Tobias Trias, een paladin van ‘Hij Die Was’ (god van het goede, vrede en schepper der mensen) in de mond gelegd werden, blijken een énorm oude taal te zijn die vroeger door de goden gebruikt werd. De taal hecht veel belang aan balans en evenwicht en daarom weet Treona dan ook geen raad met een ontbrekend woord na ‘tsafariska’, iets wat de functie ervan binnen de zin moet verklaren. De zin betekent iets in de aard van: kracht/leven/god [wachten/zwijgen] brengt/geeft rood bloed/ziekte/wraak. De tekening die het door Malareth bezeten lijk in de toren maakte, stellen een sterrenhemel voor, vermoedelijk zichtbaar vanuit de (ondergrondse) necropolis waarnaar hij de visionaire tunnel opende. Er was ooit iemand met de naam Magroth die als keizer zo’n kleine 400 jaar geleden over het rijk Nerath regeerde. Hij sloot een pact met Orcus, prins der ondoden om zo een enorm leger op de been te krijgen. In ruil daarvoor moest iedereen in Darani – de stad waar het paleis zich bevond – zijn eerstgeborene kind opofferen. Magroth de Gek (zoals ie ook wel genoemd wordt) werd uiteindelijk door Krondor, één van zijn ridders-commandanten, gedood. Krondor werd op zijn beurt door diens broer en tevens een ridder-commandant, Kalaban, die ernaast stond, geveld. Het op die manier verbreken van het verbond met Orcus zorgde, vervloekte de stad Darani zodat alle inwoners ervan ter plekke dood neervielen en de volledige stad in de Shadowfell opgeslokt werd en zo geen enkel spoor meer naliet in deze wereld. Sindsdien is het gebruik van de naam Magroth wat in verval geraakt en kiezen ouders meestal een andere naam voor hun kind. Treona houdt overigens niet van weenstenen, vernietigt die dan ook meteen en eist dat de helden dit ook doen als ze er nog vinden. Ze onthult dat de worm die Daelin bijheeft infeite een Tongworm is die zich in je keel vastzet en voor je kan aanvallen vanuit opengesperde mond. De gouden eieren die Ariadne met zich meedraagt, zijn Vedergaseieren die je in je mond moet kapotslaan en die je laten zweven of althans traag vallen, alsof de zwaartekracht minder invloed op je heeft. De Lord Warden van Fallcrest klaagt over de toegenomen criminaliteit in de stad de laatste tijd: nog maar net werd Moorin, een groot magiër die met zijn leerling Albanon in de Lichtgevende Toren woonde, vermoord in zijn eigen toren. Van zijn leerling, de vermoedelijke dader, is natuurlijk geen spoor meer te ontdekken. Nimozaran de Groene, Hoge Septarch van Fallcrest, heeft de beveiligende aura die Moorin altijd rondom de toren instelde, kunnen uitschakelen waarna hij, vergezeld van een stel wachters, op het gruwelijke tafereel gestoten is. De vier kinderen van Farren en Allande heten Ernesto (16), Lima (15), Rimodo (14) en Tewina (5). Ernesto dient momenteel in het stadsbestuur van Sarthel onder de Hoge Seneschal genaamd Klaran Meitor, ver ten zuiden van de Nentir Vale. Lima wil heel binnenkort een soortgelijke ervaring opdoen in Harken bij baron Stockmer, maar door de onheilspellende geruchten omtrent de huidige bezetting van Harkenwold vragen de Lord Warden en zijn vrouw of de helden er eerst even poolshoogte willen gaan nemen in de loop van de volgende week en hebben er een rijkelijke beloning van 200 gp voor over zelfs.

View
Wolven
Tarsakh 5, 100 NR (morgen)
Samenvatting

Na een welverdiende overnachting in de toren, steken ze de Nentir rivier terug over naar de dokken in Hightown. Daar worden de helden tegemoetgekomen door Lord Warden Farren Markelhay in eigen persoon, vergezeld van Sergeant Murgeddin en een stel stadswachters. Hij nodigt ze uit op een feestmaal deze avond in het kasteel (Moonstone Keep) om ze te bedanken voor hun heldendaden deze nacht. Na korte tijd in Fallcrest door te brengen, trekken ze erop uit om Treona een bezoekje te gaan brengen in haar toren. Traevus beslist om in Fallcrest te blijven. Nabij de toren stoten ze op een stel hongerige wolven (waarvan een Dire Wolf) die het op hen gemunt hebben. Treona steekt vanop het dak van haar kleine toren een handje bij en werpt met grote willekeur enkele kruikjes met een licht ontvlambaar goedje het strijdtoneel in. Nadat de zwaar gewonde Aran gevloerd en omsingeld wordt door drie wolven, kan hij zich gelukkig nog uit de voeten maken dankzij teleportatie. Daelin is echter een onfortuinlijker lot beschoren en wordt bewusteloos door de Dire Wolf in het nabije beekje geworpen. Letizzia kan hem echter nog snel uit het water halen en hem terug bij bewustzijn brengen.

Opmerkingen

In de toren vinden de helden een Magisch Sleutelbos. Bij een bezoekje aan Naerumar’s Imports maakt Daelin er een deal om het Flesh Seeker longsword te kopen voor 200gp en de magische staf die ze uit te toren meegenomen hebben. Ariadne laat één van haar gouden eieren onderzoeken door een niet nader genoemde expert, een kennis van Orest Naerumar. Hij zegt diezelfde dag misschien zelfs nog te kunnen laten achterhalen wat deze eigenlijk zijn. De paarden Carla (zwart) en Thimo (wit) worden teruggebracht naar de stallen waar Lannar Thistleton er last heeft van een kater.

View
Traevus & Malareth
Tarsakh 5, 100 NR (na middernacht)
Samenvatting

In de ruimte op de bovenste verdieping bevinden zich vier spiegels waar in elk van hen een onverklaarbare lichtbron waargenomen kan worden. Hun lichtstralen bundelen zich in het midden van de kamer bij een verhoogd stenen platform waar een lijk tentoon gespreid op ligt. Traevus is er bezig met een ritueel. De schedel van Anarus is bovenaan de ruggengraat van het lijk vastgemaakt en heeft nu ook een nagel door het voorhoofd. Rondom het verhoogde platform bevindt zich een gracht met – zo blijkt later – een fel bijtend zuur. Wanneer Traevus zijn ritueel beëindigt en als een gek luid kakelend de helden aanvalt, rijst het lichaam van de stenen tafel, laat nog twee lijken die er in de buurt liggen herrijzen als zombies en begint op zijn beurt aan een nieuw ritueel waarbij het gebruik maakt van een magische cirkel die er bovenop het platform aangebracht is. Na enige tijd begint het vlug iets op papier te tekenen om dat blad uiteindelijk op de magische cirkel te plaatsen – waar nu alle symbolen van oplichten – en een laatste spreuk uit te spreken. Traevus komt – op een haar na dood – ineens terug bij zinnen. In een felle strijd moeten uiteindelijk de zombies het loodje erbij neerleggen. Het lijk blijkt Malareth te zijn die op één of andere manier in de schedel van Anarus verzeild geraakt is tijdens zijn experimenten ermee in zijn laboratorium – nadat hij die van Traevus bemachtigde. Net voor Malareth’s dood zegt hij: “Mijn taak is voltooid! Jullie zijn te laat! Magroth is al onderweg en Orcus zal tevreden zijn!” Op dat moment zien de helden dat de magisiche cirkel in omtrek uitbreidt en zodra ze zich erbinnen bevinden kijken ze rondom hen uit op een uitgestrekte necropolis: een ondergrondse stad in een enorme grot vol crypten en graftombes en doorweven met smalle straatjes die op vele plaatsen gebarsten en er oneffen bijliggen als na een enorme aardbeving. Het loopt er vol skeletten, zombies en honderden andere ongure gedaantes die zich – althans zij die zich in de buurt bevinden – plots bewust worden van de helden die hen aanstaren en op hen afstappen. Op het moment dat Malareth zijn laatste adem uitblaast, komt de schedel los van het lijk, rolt het in het zuur dat zich rondom het verhoogde platform bevindt en met een rookwolkje vergaat de schedel hetzelfde lot als Letizzia’s kruisboog-pijltje dat erin belandde. Op dat moment verdwijnt het angstaanjagende uitzicht over de dodenstad uit het zicht en keert de rust terug op de bovenste verdieping in de toren. In de verte horen ze het feestgedruis van de Heilige Dag der Beschaving in Fallcrest wat waarschijnlijk nog tot in de vroege uurtjes zal doorgaan.

Opmerkingen

In een van de kisten nabij de inkom van de toren vinden de helden een Weensteen, een witte semi-transparante steen die weent indien niet bedekt alsook nog drie zwijgzame stenen. In de ruimte op de bovenste verdieping staat het vol flessen en schalen met felgekleurde vloeistoffen en poedertjes. Naast het lichaam van Malareth liggen een aantal nagels, een magische staf en Traevus zijn wapens. Het platform wordt beschermd door vier onzichtbare, magische muren die door de standbeelden in het water gegenereerd worden: een stevig duwtje tegen één ervan schakelt de barrière uit. Bij het breken van één van de spiegels dooft de lichtbron in elk van de vier spiegels uit en wordt het plots donker in de ruimte. Bij nadere inspectie van het blad waarop Malareth getekend heeft, staan daar een hele boel punten en lijntjes op. Traevus zegt te zijn benaderd door een onbekende tiefling die hem 200 gp bood om Amara Azaer’s onthoofde broer (Tarrow Azaer) en diens vrouw (Mial Sitraes) te doen herrijzen. Traevus wou best wel helpen, is hierop ingegaan en heeft zich naar Amara Azaer begeven om er zijn diensten aan te bieden en de lijken mee te nemen. Op zoek naar een rustige plaats om te kunnen werken, kreeg hij te horen over deze verlaten toren en ging hij aan het werk. Sindsdien heeft hij naar eigen zeggen geen flauw idee meer wat er gebeurd is.

View
Tower of Waiting
Tarsakh 5, 100 NR (nacht)
Samenvatting

Na een korte inspectie van de eerste ruimtes in de toren blijkt dat er aan een grote tafel een achttal zombies zich tegoed doen aan een bloederig feestmaal van ledematen. Na dicht gevecht, verkennen ze de verdieping erboven: een verlaten slaapruimte waar een zwarte kat op het bed zit. Boven, vanaf de derde verdieping horen ze ondertussen Traevus met krachtige stem bezwerende woorden uitspreken.

Opmerkingen

In de vier verlaten cellen op de eerste verdieping vindt het gezelschap enkele kisten. Zodra één van hen geopend wordt, horen ze iemand zachtjes wenen en besluiten de helden daarom deze relatief kleine kist dicht te laten. Op de tweede verdieping vinden ze een vreemde worm in een gesloten glazen potje, alsook een zak met acht blinkende, goudkleurige eieren die heel licht en broos blijken te zijn. In deze toren komt ook vaak een vreemd symbool voor, een soort oog op een stokje.

View
Heilige Dag der Beschaving
Tarsakh 4-5, 100 NR (nacht)
Samenvatting

Bij het naderen van Fallcrest blijkt dat de hele stad in feeststemming is. Overal wordt gedanst en gezongen want om middernacht begint de Heilige Dag der Beschaving, een feest ter ere van Erathis. Het optreden van Het Gouden Gekeelte in de tempel wordt echter verstoord door het luide gegil van Amara Azaer die het onthoofde lichaam van haar broer, Tarrow Azaer, aan de ingang tot de tempel ziet rondwandelen in ware zombie-stijl. Deze blijkt echter niet de enige te zijn die in de stad ronddwalen. De helden volgen het spoor tot in Lowtown waar de zombies uit de Nentir rivier klimmen. Na een kort onderzoek blijkt dat ze in het water springen vanaf de Tower of Waiting temidden van de Nentir rivier in Hightown. De wachters van Fallcrest staan toe dat de helden als eerste het eiland aldaar verkennen en zo belandt het gezelschap per sloep de voet van de toren.

Opmerkingen

Ook de paarden Carla (zwart) en Thimo (wit) kunnen nog niet teruggebracht worden omdat Lannar Thistleton ook aan het feesten is en zijn stal momenteel ook gesloten is. Tarrow Azaer (broer van Amara Azaer van House Azaer in Fallcrest) en zijn vrouw Mial Sitraes kwamen onlangs om in de aanval op hun wagon net buiten Fallcrest.

View
Anarus Kalton
Tarsakh 4, 100 NR (namiddag)
Samenvatting

Letizzia, Daelin en Sareth besluiten met z’n drieën de geest van Anarus en diens skeletten uit te roeien. Een plan dat ze vrij snel in de problemen brengt: Daelin ligt uiteindelijk stervende in het ondergrondse gangenstelsel nadat hij – volledig onder controle van Anarus zijn bezwering – door de opening naar beneden gesprongen is. Letizza zet het op een lopen en ziet geen mogelijkheid meer om zichzelf én Daelin te kunnen redden. Sareth duikt in een laatste wanhoopspoging ook nog in het ondergrondse gang en helpt Daelin terug bij positieven. Deze, echter nog onder invloed van Anarus zijn spreuk, dankt haar door een dolk in haar buik te ploffen. Nadat Sareth hem hard in het gezicht slaat, is Daelin terug zichzelf. Elk moment kan Anarus boven hen uit komen torenen om hen de genadeslag toe te brengen. Dat blijft echter uit wanneer ze boven hen een stem horen zeggen: “Anarus, mijn zoon! Wat voor onheil ben je nu weer aan het brengen! Hier is al genoeg onrecht gebeurd!” Na een korte stilte horen ze Anarus zeggen: “Arrol.. hoe kan dit? Jij bent toch dood?!” Er lijkt een gevecht uit te breken, maar Sareth en Daelin wachten niet om te zien wat er gebeurd en zetten ze het op een strompelend lopen naar buiten. Na even de wonden wat aandacht te geven tot alle buiten levensgevaar zijn, beslissen ze dat Traevus zijn codex zelf maar moet komen halen als hij die wil, nemen ze paard en kar en vangen ze de tocht aan richting Fallcrest. Wanneer ze op de King’s Road komen, deelt Sareth hen mee dat haar plicht haar roept en ze verder naar rechts trekt, richting Harkenwold. Sareth vraagt hen om haar te komen opzoeken en te helpen weerstand bieden tegen de Iron Circle die hun dorpen bezet houdt, maar begrijpt ook dat ze nog andere dingen te doen hebben eerst en haar misschien niet direct willen komen meehelpen. Daarna rijdt het gezelschap verder naar Fallcrest, wat ze uiteindelijk laat op de avond bereiken. Het is bijna middernacht.

Opmerkingen

Arrol Kalton is de vader van Anarus Kalton. Zijn naam was tevens geschreven op de sarcofaag in de tombekamer voor de ruimte waar de geest van Anarus Kalton vertoefde.

View

I'm sorry, but we no longer support this web browser. Please upgrade your browser or install Chrome or Firefox to enjoy the full functionality of this site.